top of page

Headless CMS

Un Headless CMS este un sistem de gestionare a conținutului în care funcțiile front-end și back-end sunt separate.

Un CMS fără cap este un sistem de gestionare a conținutului care separă administrarea conținutului backend de frontend, strat de prezentare.

Frontend-ul sau stratul de prezentare este tot ceea ce un utilizator vede și interacționează, în mod tradițional pe un site web, dar astăzi pe orice dispozitiv cu conexiune la internet. Acest strat include aspecte ale unui site web, cum ar fi imagini, text, machete, etc. Trei limbaje de dezvoltare frontend comune includ HTML, CSS și JavaScript.

Backend-ul este partea dezvoltatorului site-ului web unde sunt gestionate informațiile despre server, aplicație și bază de date. Prin urmare, aici sunt controlate aspecte ale unui site web, cum ar fi regulile, integrările și modul în care paginile sunt conectate. Limbajele de dezvoltare de backend comune includ PHP, SQL și Java.

Într-o arhitectură fără cap, capul sau frontend-ul sistemului este decupat de pe corp sau backend-ul sistemului.

Folosind un sistem de gestionare a conținutului fără cap, puteți alimenta diverse experiențe digitale orientate către clienți, inclusiv aplicații mobile native, dispozitive inteligente sau aplicații web existente care nu sunt construite direct în cadrul platformei.

Cuplat vs. decuplat vs. fără cap
Cuplate, decuplate și fără cap sunt forme de arhitecturi de livrare a gestionării conținutului. O arhitectură de livrare este relația dintre locul în care este gestionat conținutul dvs. și locul în care acesta este livrat. Puteți citi mai multe despre arhitecturile de livrare aici.

Cea mai comună arhitectură de livrare este o arhitectură cuplată în care frontendul și backend-ul sunt legate între ele. Într-o arhitectură cuplată, conținutul este creat, gestionat, stocat și livrat în același sistem.

Un CMS decuplat separă frontendul și backend-ul. Conținutul este gestionat separat de livrare. Este pregătit pe backend, apoi livrat și prezentat în frontend prin API-uri. Un CMS decuplat permite managerilor de conținut, editorilor și designerilor să lucreze pe frontend, în timp ce dezvoltatorii lucrează pe backend.

În cele din urmă, o arhitectură fără cap este o sursă de date numai pentru conținut, fără un strat de prezentare. În practică, fără cap este cu adevărat doar o altă formă de arhitectură decuplată, dar în loc să împingă artefactele CMS către frontend, front-end-ul extrage conținut din CMS.

Este important să rețineți că nu toate soluțiile CMS fără cap sunt create egale. Unele dintre ele sunt pure fără cap, în timp ce altele sunt un amestec de arhitectură fără cap și tradițională. Un sistem pur fără cap nu face niciodată șabloane și servește doar date brute către alt sistem. Un sistem hibrid fără cap, pe de altă parte, poate funcționa într-o arhitectură tradițională cuplată, dar are și instrumente pentru a servi conținut fără cap.

Cum funcționează arhitectura fără cap
O soluție fără cap este un CMS numai backend construit cu un depozit care poate fi accesat, de exemplu, printr-un API RESTful pentru afișare pe mai multe canale. Un API este un set de reguli care permite programelor să vorbească între ele. RESTful sau REST (Representational State Transfer), este un set de reguli pe care dezvoltatorii le respectă atunci când creează API-ul. API-urile vă permit să trageți conținut în stratul de prezentare și să primiți comenzi de la utilizatori în aplicația fără cap.

Un CMS fără cap are o bază de date pentru a citi și scrie conținut și o interfață de administrare unde utilizatorii gestionează conținutul. O soluție fără cap permite doar crearea, citirea, actualizarea și ștergerea conținutului.

Într-o arhitectură fără cap, dezvoltatorii pot utiliza orice instrument frontend pentru a prezenta, reutiliza și livra conținut pe orice canal. Separarea frontend-ului și backend-ului face mai ușoară actualizarea independentă a sistemelor subiacente, printre alte beneficii, pe care le vom acoperi într-o secțiune ulterioară.

Avantajele și dezavantajele unui CMS fără cap
Beneficii
Un CMS fără cap se poate integra cu alte tehnologii, vă ajută să ajungeți la clienți în punctele de contact emergente și să răspundeți la așteptările în schimbare ale clienților. Am scris despre unele dintre beneficiile tehnologiei fără cap aici, dar iată un rezumat rapid:

Integrarea cu alte tehnologii

Probabil că operați zeci de tehnologii pentru a alimenta diferite etape în călătoria clientului. În loc să cheltuiască sute de mii de dolari pentru a schimba aceste sisteme vechi, multe companii implementează un CMS fără cap care se integrează cu tehnologia actuală și viitoare. O infrastructură puternică de conținut fără cap va unifica conținutul dvs. și va elimina silozurile.

Ajungeți la clienți cu puncte de contact emergente

Pe măsură ce ceasurile inteligente și alte dispozitive inteligente pentru casă se extind în adoptare și maturitate, organizațiile au nevoie de un CMS care poate livra conținut pe aceste canale. Un CMS fără cap se poate integra în cadrul de bază utilizat de dispozitivele inteligente pentru a oferi experiențele pe care utilizatorul final le așteaptă.

Răspundeți la schimbarea așteptărilor clienților

Într-un CMS fără cap, codul front-end multifuncțional creează continuitate în experiența utilizatorului și, teoretic, face organizațiile mai rapide în îndeplinirea misiunii lor, făcându-le, de asemenea, mai receptive la schimbarea așteptărilor clienților.

Dezavantaje
Echipele care iau în calcul migrarea la o soluție pură fără cap descoperă adesea că, deși soluțiile pure fără cap ajută la rezolvarea unor probleme, introduc și noi provocări. Dacă vă gândiți să mergeți cu o soluție fără cap, trebuie să înțelegeți avantajele și beneficiile acestei alegeri.

* Purul fără cap nu este întotdeauna egal cu simplitatea *

Poate fi inițial atrăgător și simplu să traduceți conținutul în date brute consumate de orice platformă. Cu toate acestea, fără cap nu rezolvă întotdeauna complexitatea, de multe ori doar o mută. Companiile găsesc adesea că au nevoie de mai multe funcționalități decât este integrat în CMS, așa că trebuie să le personalizeze.

Pur fără cap nu este întotdeauna mai rapid sau mai ieftin

Cântărește timpul de evaluare și costul total de deținere a oricărui sistem pe care îl luați în considerare. Adoptarea unui CMS pur fără cap necesită echipei de ingineri să își asume mai multă responsabilitate pentru a construi diferite modele și șabloane. În timp ce această abordare oferă control și personalizare, punerea în funcțiune a unui sistem fără cap poate dura timp în timp ce ingineria colectează cerințe, proiectează modele și module și le construiește.

Pur fără cap nu are întotdeauna încorporat tot ce aveți nevoie

Sistemele pure fără cap deseori lipsesc caracteristici precum fluxurile de lucru sau chiar editarea prin tragere și plasare. Implementările nu reușesc, deoarece nu au funcțiile încorporate. Echipele trebuie adesea să construiască funcționalitatea care vine cu un CMS tradițional sau un CMS hibrid fără cap. Este posibil ca creatorii de conținut să aștepte asistența tehnică dacă au mai multe cerințe personalizate pentru o nouă pagină de destinație care nu este acceptată de module sau șabloane create anterior.

Pur fără cap nu este întotdeauna funcțional pentru marketeri sau utilizatori de afaceri

Deoarece fără cap elimină stratul de prezentare livrat împreună cu aplicația, majoritatea platformelor fără cap nu acceptă instrumente de conducere pentru utilizatorii de afaceri nativi, cum ar fi editarea în context sau previzualizarea conținutului înainte de publicare.

Pur fără cap nu oferă întotdeauna tehnologia de care aveți nevoie pentru a vă diferenția CX

Astăzi, multe tehnologii alimentează experiența clienților unei companii. Dacă selectați un CMS fără cap, este posibil să nu includă tehnologii cheie care ajută companiile să își diferențieze experiența clienților pentru astăzi și mâine. Motoarele de personalizare, experimentare și optimizare sunt exemple cheie de tehnologii pe care companiile ar trebui să le gândească pentru a-și asigura afacerile și pentru a începe să se diferențieze.

bottom of page