top of page

Social proof

Dovezi că un produs sau serviciu este popular cu un număr mare de oameni.

Dovada socială într-un context de marketing este dovada că alte persoane au achiziționat și au găsit valoare într-un produs sau serviciu oferit de o companie. Deoarece oamenii sunt mai predispuși să cumpere un produs pe care alții îl cumpără deja (efectul bandwagon), dovada socială poate fi o modalitate de a crește conversiile, arătându-le clienților cât de popular este un produs sau un serviciu.

Pe web, dovada socială poate lua multe forme, inclusiv mărturii ale clienților și recenzii de produse, liste de clienți și date cuantificabile („Peste 50.000 de descărcări!”). Toate aceste tactici diferite vă ajută să creați încredere, să transmiteți valoare și să îmbunătățiți conversiile.

De ce este importantă dovada socială?
Dovada socială poate fi o tactică de marketing eficientă din mai multe motive.

Cea mai de bază forță motivațională din spatele dovezilor sociale este efectul bandwagon, un concept de psihologie socială care afirmă că oamenii sunt mai predispuși să se angajeze într-o acțiune dacă alți oameni o fac. De exemplu, dacă peste două milioane de oameni au cumpărat o carte și s-au bucurat de ea, înțelepciunea mulțimii dictează că este posibil să vă bucurați și de carte.

Folosirea acestei forme de dovadă socială implică demonstrarea faptului că un număr mare de oameni au achiziționat un produs („Peste 20.000 de exemplare vândute!”) Sau că mulți oameni susțin afacerea („Peste 1 milion de clienți mulțumiți!”). Afișarea vizibilă a numărului de adepți ai rețelelor sociale poate fi un alt mod de a transmite dovezi sociale. Deoarece aceste numere sunt adesea greu de verificat și manipulate cu ușurință, eficacitatea acestei tactici depinde de cât de mult are încredere clientul în afirmațiile afacerilor.

Un alt beneficiu al dovezilor sociale este că poate ajuta la transmiterea încrederii. Încrederea este unul dintre factorii cheie în conversia clienților online, deoarece furnizarea unui număr de card de credit către o companie necunoscută de pe web este un obstacol important pentru depășirea clienților. Arătarea potențialilor clienți că o companie are mulți clienți mulțumiți prin mărturii și recenzii ale utilizatorilor ajută la creșterea încrederii că o companie este legitimă și de încredere.

În cele din urmă, dovada socială în marketingul online poate fi folosită și pentru a transmite autoritate. De exemplu, un cumpărător poate găsi o mărturie a unui expert în domeniu mai convingătoare decât o sută de recenzii de la oameni obișnuiți. Afișarea siglelor clienților clienților cu nume mari poate fi un alt mod de a demonstra atât dovada socială, cât și autoritatea. Dacă multe dintre companiile de top din lume folosesc un serviciu, logica merge, este probabil să fie una eficientă.

Dovada socială funcționează prin exploatarea instinctului uman de bază pentru a urma acțiunile altora, construind încredere și credibilitate și reducând barierele în calea achizițiilor online.

Exemple de dovezi sociale
În funcție de produs sau serviciu, există o serie de diferite tipuri de dovezi sociale care pot fi utilizate pentru a spori ratele de conversie. Câteva exemple includ:

Fotografii și mărturii de la clienți
Nume și logo-uri ale companiilor, în special de la mărci recunoscute și bine respectate
Studii de caz pentru clienți
Evaluări sau feedback de la clienți
Recenzii pe site-uri terțe, precum Yelp sau Google
Sigiliile de aprobare din partea unor organizații bine respectate
Număr de adepți pe platformele de socializare
Partajarea butoanelor cu numărul de partajări și numărul de aprecieri
Numărul de descărcări și achiziții
Listarea numărului de clienți
Recomandări de celebrități și strigăte de la influențatori
Mărturii ale experților din industrie și dovezi sociale ale experților
Acestea sunt doar câteva exemple ale numeroaselor forme de dovezi sociale disponibile. Tipurile de dovezi sociale pe care le afișați vor depinde de industria dvs. De exemplu, site-urile de comerț electronic ar putea afișa o serie de achiziții sau recenzii ale clienților, în timp ce o companie B2B ar putea afișa o listă de clienți de întreprindere sau mărturii. Companiile media pot afișa cifrele cititorilor sau ale abonaților, în timp ce o companie de turism ar putea arăta numărul de vacanțe rezervate.

Orice valoare cuantificabilă cu aspect impresionant poate servi drept dovadă socială, inclusiv numărul de descărcări, numărul de abonați la e-mail sau chiar numărul de partajări sociale pe rețelele sociale. Cu cât dovezile popularității tale sunt mai credibile, cu atât mai bine.

Folosirea dovezilor sociale pentru a crește conversiile
Deoarece dovada socială este un factor psihologic atât de puternic, este un element excelent de testat pe site-ul dvs. și pe paginile dvs. de destinație pentru a crește conversiile. Luați în considerare încorporarea elementelor de dovadă socială pe paginile dvs. de destinație cheie ca parte a propunerii de valoare a produsului sau serviciului dvs. De asemenea, puteți experimenta încorporarea dovezilor sociale în îndemnurile dvs., de exemplu: „Alăturați-vă comunității noastre de peste 10.000 de specialiști în marketing”.

O modalitate eficientă de a testa diferite destinații de plasare a dovezilor sociale este prin testarea A / B. În testarea A / B, două versiuni diferite ale aceleiași pagini sunt comparate între ele și datele statistice sunt utilizate pentru a determina ce versiune a paginii are o diferență semnificativă statistic în rata de conversie.

bottom of page