top of page

Search engine optimization (SEO)

Arta și știința de a face ca paginile să se claseze mai sus în motoarele de căutare precum Google și Bing.

Optimizarea motoarelor de căutare (SEO) este arta și știința de a face paginile să se claseze mai sus în motoarele de căutare, cum ar fi Google. Deoarece căutarea este una dintre principalele modalități prin care oamenii descoperă conținut online, clasarea mai mare în motoarele de căutare poate duce la o creștere a traficului către un site web.

În Google și alte motoare de căutare, pagina cu rezultate prezintă adesea anunțuri cu plată în partea de sus a paginii, urmată de rezultatele obișnuite sau de ceea ce specialiștii în căutare numesc „rezultatele căutării organice”. Traficul care vine prin SEO este adesea denumit „trafic de căutare organică” pentru a-l diferenția de traficul care vine prin căutare plătită. Căutarea cu plată este denumită adesea marketing de motor de căutare (SEM) sau pay-per-click (PPC).

Avantajele SEO
Optimizarea motoarelor de căutare este o parte esențială a marketingului online, deoarece căutarea este una dintre principalele modalități prin care utilizatorii navighează pe web.

Rezultatele căutării sunt prezentate într-o listă ordonată și, cu cât un site poate obține o listă mai sus, cu atât va avea mai mult trafic pe site. De exemplu, pentru o interogare de căutare tipică, rezultatul numărul unu va primi 40-60% din totalul traficului pentru acea interogare, rezultatele numărul doi și trei primind un trafic semnificativ mai mic. Doar 2-3% dintre căutători fac clic dincolo de prima pagină a rezultatelor căutării. Astfel, chiar și o mică îmbunătățire a clasamentelor motoarelor de căutare poate duce la un site web care primește mai mult trafic și potențial de afaceri.

Din această cauză, multe companii și proprietari de site-uri web vor încerca să manipuleze rezultatele căutării, astfel încât site-ul lor să apară mai sus pe pagina cu rezultatele căutării (SERP) decât concurenții lor. Aici intervine SEO.

Cum funcționează SEO
Motoarele de căutare, cum ar fi Google, utilizează un algoritm sau un set de reguli pentru a determina ce pagini trebuie afișate pentru o anumită interogare. Acești algoritmi au evoluat pentru a fi extrem de complexi și iau în considerare sute sau chiar mii de factori de clasificare diferiți pentru a determina clasamentul SERP-urilor lor. Cu toate acestea, există trei valori de bază pe care motoarele de căutare le evaluează pentru a determina calitatea unui site și modul în care acesta ar trebui să fie clasificat:

Link-uri - Link-urile de la alte site-uri web joacă un rol cheie în determinarea clasamentului unui site în Google și în alte motoare de căutare. Motivul este că un link poate fi văzut ca un vot de calitate de la alte site-uri web, deoarece este puțin probabil ca proprietarii de site-uri web să se conecteze la alte site-uri de calitate slabă. Site-urile care dobândesc legături de la multe alte site-uri câștigă autoritate (numită „PageRank” în Google) în ochii motoarelor de căutare, mai ales dacă site-urile care fac legătura cu acestea sunt ele însele autoritare.

Conținut - Pe lângă căutarea linkurilor, motoarele de căutare analizează și conținutul unei pagini web pentru a determina dacă ar fi relevant pentru o anumită interogare de căutare. O mare parte din SEO se referă la crearea de conținut orientat către cuvintele cheie pe care le caută utilizatorii motoarelor de căutare.

Structura paginii - A treia componentă de bază a SEO este structura paginii. Deoarece paginile web sunt scrise în HTML, modul în care este structurat codul HTML poate afecta capacitatea unui motor de căutare de a evalua o pagină. Includerea cuvintelor cheie relevante în titlu, adresă URL și anteturi ale paginii și asigurarea faptului că un site este accesibil cu crawlere sunt acțiuni pe care proprietarii de site-uri le pot întreprinde pentru a îmbunătăți SEO-ul site-ului lor.

Procesul de optimizare a motorului de căutare implică optimizarea fiecăreia dintre aceste componente de bază ale algoritmilor motorului de căutare pentru a se clasa mai sus în rezultatele căutării.

Tehnici de optimizare a motoarelor de căutare
Înțelegerea modului în care funcționează motoarele de căutare este doar primul pas al procesului de îmbunătățire a clasamentului de căutare al unui site. Îmbunătățirea clasamentului unui site implică valorificarea diverselor tehnici SEO pentru optimizarea site-ului pentru căutare:

Cercetarea cuvintelor cheie - Cercetarea cuvintelor cheie este adesea punctul de plecare pentru SEO și implică analizarea pentru ce cuvinte cheie se clasează deja un site, pentru ce cuvinte cheie se clasează concurenții și ce alte cuvinte cheie caută clienții potențiali. Identificarea termenilor folosiți de căutători în căutarea Google și alte motoare de căutare oferă indicații cu privire la conținutul existent care poate fi optimizat și la ce conținut nou poate fi creat.

Marketing de conținut - Odată ce potențialele cuvinte cheie sunt identificate, marketingul de conținut intră în joc. Aceasta poate fi actualizarea conținutului existent sau crearea unor piese de conținut noi. Deoarece Google și alte motoare de căutare acordă o prioritate conținutului de înaltă calitate, este important să cercetăm ce conținut există deja și să creăm un conținut convingător care să ofere o experiență pozitivă utilizatorului și să aibă șanse să se claseze mai sus în rezultatele motorului de căutare. . Conținutul bun are, de asemenea, o șansă mai mare de a fi partajat pe rețelele sociale și de a atrage linkuri.

Construirea de legături - Deoarece legăturile de pe site-uri web externe (numite „backlink-uri” în limbajul SEO) sunt unul dintre factorii principali de clasare în Google și în alte motoare de căutare majore, obținerea de backlink-uri de înaltă calitate este unul dintre principalele pârghii pe care le are SEO. Aceasta poate implica promovarea unui conținut bun, contactarea către alte site-uri web și construirea de relații cu webmasterii, trimiterea site-urilor web către directoarele web relevante și obținerea de presă pentru a atrage linkuri de pe alte site-uri web.

Optimizare pe pagină - În plus față de factorii din afara paginii, cum ar fi linkurile, îmbunătățirea structurii reale a paginii poate avea beneficii enorme pentru SEO și este un factor care se află în întregime sub controlul webmasterului. Tehnicile obișnuite de optimizare pe pagină includ optimizarea adresei URL a paginii pentru a încorpora cuvinte cheie, actualizarea etichetei de titlu a paginii pentru a utiliza termenii de căutare relevanți și utilizarea atributului alt pentru a descrie imagini. Actualizarea metaetichetelor unei pagini (cum ar fi metaeticheta de descriere) poate fi, de asemenea, benefică - aceste etichete nu au un impact direct asupra clasamentelor de căutare, dar pot crește rata de clic din SERP.

Optimizarea arhitecturii site-ului - Linkurile externe nu sunt singurul lucru care contează pentru SEO, linkurile interne (link-urile din propriul site web) joacă un rol important și în SEO. Astfel, un optimizator de motor de căutare poate îmbunătăți SEO-ul unui site, asigurându-vă că paginile cheie sunt conectate la și că textul ancoră relevant este utilizat în acele linkuri pentru a ajuta la îmbunătățirea relevanței unei pagini pentru termeni specifici. Crearea unui sitemap XML poate fi, de asemenea, o modalitate bună pentru pagini mai mari de a ajuta motoarele de căutare să descopere și să acceseze cu crawlere toate paginile site-ului.

Marcare semantică - O altă strategie SEO utilizată de experții SEO este optimizarea marcajului semantic al unui site web. Marcarea semantică (cum ar fi Schema.org) este utilizată pentru a descrie semnificația din spatele conținutului unei pagini, cum ar fi ajutarea la identificarea autorului unui conținut sau a subiectului și tipului de conținut pe o pagină. Utilizarea marcajului semantic vă poate ajuta să afișați fragmente bogate în pagina cu rezultatele căutării, cum ar fi text suplimentar, stele de recenzie și chiar imagini. Fragmentele bogate din SERP nu au impact asupra clasamentelor de căutare, dar pot îmbunătăți CTR din căutare, rezultând o creștere a traficului organic.

Instrumente SEO de top
Ca disciplină destul de tehnică, există multe instrumente și software pe care se bazează SEO pentru a ajuta la optimizarea site-urilor web. Mai jos sunt câteva instrumente gratuite și plătite utilizate în mod obișnuit:

Google Search Console - Google Search Console (cunoscută anterior sub numele de „Google Webmaster Tools”) este un instrument gratuit furnizat de Google și este un instrument standard din trusa de instrumente SEO. GSC oferă clasamente și rapoarte de trafic pentru cuvinte cheie și pagini de top și vă poate ajuta să identificați și să remediați probleme tehnice la fața locului.

Planificatorul de cuvinte cheie Google Ads - Planificatorul de cuvinte cheie este un alt instrument gratuit furnizat de Google, ca parte a produsului lor Google Ads. Chiar dacă este conceput pentru căutare plătită, poate fi un instrument excelent de utilizat pentru SEO, deoarece oferă sugestii de cuvinte cheie și volum de căutare de cuvinte cheie, care pot fi utile atunci când faceți cercetări de cuvinte cheie.

Instrumente de analiză a backlink - Există o serie de instrumente de analiză a link-urilor, cele două principale fiind AHREF și Majestic. Instrumentele de analiză a backlink-urilor permit utilizatorilor să analizeze ce site-uri web se leagă de propriul site web sau site-urile web ale concurenților și pot fi utilizate pentru a găsi noi link-uri în timpul construirii linkurilor.

Platforme SEO - Există multe platforme SEO diferite care reunesc multe dintre instrumentele de care are nevoie SEO pentru a optimiza site-urile. Unele dintre cele mai populare includ Moz, BrightEdge, Searchmetrics și Linkdex. Aceste platforme urmăresc clasarea cuvintelor cheie, ajută la cercetarea cuvintelor cheie, identifică oportunitățile SEO pe pagină și în afara paginii și multe alte sarcini legate de SEO.

Rețele sociale - Majoritatea site-urilor de socializare nu au un impact direct asupra SEO, dar pot fi un instrument bun pentru rețea cu alți webmasteri și pentru a construi relații care pot duce la crearea de legături și oportunități de postare a clienților.

Optimizarea traficului de căutare: de la clicuri la conversii
Optimizarea motoarelor de căutare realizată corect poate avea potențialul de a crește dramatic cantitatea de trafic pe care o primește un site web, însă tot traficul de căutare nu va ajuta la dezvoltarea unei companii decât dacă se transformă în clienți plătitori. Aici intervine optimizarea ratei de conversie (CRO).

Optimizarea ratei de conversie presupune utilizarea unor metode precum testarea A / B pentru a face modificări site-urilor web și pentru a măsura impactul pe care acestea îl au asupra ratei de conversie a unui site. Marketerii de căutare de succes știu că doar obținerea de trafic către un site nu este suficientă, ceea ce face traficul odată ce ajunge pe site este la fel de important.

bottom of page