top of page
Caută

Google Ads vs. Facebook Ads: care este cel mai potrivit pentru afacerea ta?

Așadar, ai ales o idee de afaceri, ai construit site-ul web și acum trebuie să îți faci cunoscut business-ul.

Sunt șanse să te gândești deja la publicitate prin intermediul celor doi "monstri" ai lumii publicitare online, Google și Facebook. Dar merită de fapt să cumperi reclame? Dacă da, ce platformă ar trebui să utilizezi?

Vom explora diferența dintre anunțurile plătite de Facebook și Google , oferindu-ți informațiile de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii publicitare în viitor.


1. Noțiuni de bază privind publicitatea online

Lumea anunțurilor online poate fi copleșitoare, mai ales dacă începi de la zero fără experiență în marketing. Să începem cu câțiva termeni și concepte de bază:


PPC

Reclamele de pe Facebook și cele de pe Google se încadrează în categoria anunțurilor „plată per clic (PPC)”. Când cumperi anunțuri PPC, licitezi pentru un preț și, odată ce prețul este stabilit, plătești suma respectivă de fiecare dată când cineva face clic pe unul dintre anunțurile tale.


Intenția de căutare a utilizatorului

Aceasta se referă la termenii de căutare pe care ar putea să-i folosească clienții pentru a-ți găsi afacerea. De ce caută o afacere pe Facebook în loc de Google? Ce problemă caută să rezolve atunci când caută un anumit termen?

Intenția de căutare a utilizatorului te poate ajuta să vizezi anunțurile foarte eficient. Acest lucru se datorează faptului că anticipezi practic problemele oamenilor și adaptezi anunțurile pentru a le aborda. Dacă cunoști problema cuiva, poți afla cum să o rezolvi, apoi să afișezi reclame care să le arate soluția (produsul sau serviciul tău).

Intenția unei persoane va fi diferită în funcție de platforma pe care o folosește și de punctul în care se află canalul de vânzări. Algoritmul Google, în special, începe să recompenseze piesele optimizate în funcție de intenția utilizatorului în loc de doar cuvinte cheie. Conținutul bun câștigă aici, nu paginile umplute cu cuvinte cheie și întrebări.


CPC / CPA

CPC înseamnă „cost per clic” și este rata pe care o vei plăti prin Google sau Facebook pentru difuzarea anunțurilor tale. CPA înseamnă „cost per acțiune”, unde un agent de publicitate plătește ori de câte ori clientul ia o anumită acțiune dorită (înscrieri prin e-mail, achiziții de produse etc.).


2. Anunțuri Google versus anunțuri Facebook: cum sunt acestea diferite?

Ambele platforme au puncte forte și puncte slabe și fiecare targetează publicul în felul său unic. În funcție de nevoile tale, poți decide să utilizezi atât reclame Facebook, cât și Google pentru a-ți extinde cât mai mult posibil acoperirea.


Căutare plătită și rețea socială plătită

Reclamele Google sunt considerate reclame plătite în căutare, în timp ce reclame Facebook sunt considerate reclame sociale plătite. Dar care este diferența dintre aceste două tipuri de anunțuri?

Căutarea plătită este atunci când plătești pentru ca anunțul tău să apară pe o pagină cu rezultatele motorului de căutare. Vedem aceste anunțuri de fiecare dată când folosim Google: sunt linkurile din partea de sus marcate cu eticheta „anunț/AD”.Astfel, căutătorii pot face diferența dintre rezultatele căutării organice și anunțurile plătite, Google marchează toate reclamele cu cuvântul „Anunț” cu caractere aldine la începutul titlului anunțului.

Anunțurile cu căutare plătite se bazează pe cuvinte cheie vizate, nu pe interesul publicului. Crează anunțuri în jurul cuvintelor cheie legate de afacerea ta, pe care crezi că oamenii le vor căuta cel mai mult. Luarea în considerare a intenției publicului te va ajuta să îți dai seama care ar trebui să fie aceste cuvinte cheie.

Anunțurile sociale plătite, pe de altă parte, sunt o modalitate prin care poți să îți prezinți marca în fața utilizatorilor pe social media. Pe măsură ce platformele își schimbă algoritmii, devine mai dificil să faci acest lucru organic. Cu anunțurile cu plată, te poți deplasa în partea de sus a liniei.

Rețeaua Google îți permite să te filializezi în YouTube, Rețeaua de display Google și chiar Google Maps. Facebook te poate aduce în fața a milioane de utilizatori Instagram, îți poate trimite anunțurile prin Messenger și te poate pune în fluxul de știri. Opțiunea care are cel mai mult sens pentru tine va depinde de locul în care clienții își petrec timpul online.


Dimensiunea audienței

Atât Google, cât și Facebook au baze de utilizatori masive. Facebook vede zilnic aproximativ 1,7 miliarde de oameni pe site-ul lor și se estimează că peste trei miliarde de oameni vor folosi Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger.

Google gestionează aproape șase miliarde de căutări pe zi. Motorul de căutare deține, de asemenea, peste 90% din toate căutările prin proprietățile sale, iar oamenii sunt de patru ori mai predispuși să facă clic pe un anunț Google plătit decât orice anunțuri din orice alt motor de căutare.

Acest lucru ne aduce la dimensiunile audienței. Când iei în considerare acest lucru, gândește-te la produsul tău. Este ceva ce oamenii vor căuta pe Google sau este ceva ce oamenii au mai multe șanse să găsească pe social media? 5,8 miliarde de căutări pe zi nu vă vor ajuta dacă nu îți atrag trafic.

În mod similar, dacă comercialiazezi ceva pe care utilizatorii Facebook-ului nu este probabil să-l dorească, este posibil să dorești să mergi pe calea mai variată cu Google. Ceea ce contează este locul în care publicul tău țintă este activ.


ROI și cost

Creezi aceste anunțuri, deoarece te aștepți la o rentabilitate a investiției (ROI). Aceasta va varia în funcție de ceea ce plătești pentru publicitate. În mod ideal, vei obține cea mai bună acoperire posibilă, fără să cheltui tot bugetul.

Cât costă anunțurile variază în funcție de toate cuvintele cheie pe care le utilizezi, pe ce platformă te afli, în ce domeniu te afli. CPC-ul (cost per clic) pentru anumite cuvinte cheie de pe Google poate fi de oriunde de la 1 leu până la peste 50 lei.

Anunțurile Google costă puțin mai mult decât anunțurile de pe Facebook. Suma CPC medie pentru anunțurile Google este de 11.09 Lei, în timp ce companiile din industriile cu CPC scăzut, cum ar fi îmbrăcămintea, plătesc în jur de 1.86 Lei pe clic pe Facebook. Cu toate acestea, dacă mergi cu Facebook și alegi să plasezi un anunț pe Instagram, acest lucru te va costa aproximativ dublu față de un anunț Facebook obișnuit.

CPC-ul este doar un factor de luat în considerare. Altul este CPA (cost per acțiune). Câte clicuri plătești și câte dintre persoanele care fac clic fac acțiunile dorite?

Va trebui să îți dai seama câte conversii vor fi necesare pentru ca costurile publicitare să fie acceptabile. Dacă plătești mai mult, dar obțiii mai mulți clienți plătitori din acele anunțuri vizate, probabil că va merita prețul pe termen lung.


Intenția clientului

Vei dori să iei în considerare în ce context oamenii vor căuta serviciile tale atunci când aleg unde să îți plaseze anunțurile. Ai o companie pe care oamenii vor efectua o căutare pe web sau una pe care o vor observa mai mult pe social media?

De exemplu, dacă conduci un magazin de mecanici, oamenii vor căuta probabil un mecanic lângă ei, dacă au probleme cu mașina. Asta înseamnă că un anunț de căutare te va pune în fața lor exact atunci când au nevoie de afacerea ta.

Dacă ai o afacere cu fotografie, ar putea fi cel mai bine să difuzezi Facebooks ads, astfel încât oamenii să îți găsească pagina în timp ce navighează și să revină mai târziu când sunt gata să cumpere. Sunt excelente pentru acest tip de afacere, deoarece, deși este posibil să nu convertească imediat, îți vor lărgi publicul pe termen lung.

Totul depinde de intenția potențialului clientului tău. Fie că trebuie să fii acolo chiar atunci când au o problemă, fie că vrei să creezi conștientizarea mărcii, te poți poziționa în consecință.


Targetarea audienței

Atât Google, cât și Facebook îți oferă opțiuni super granulare pentru reclame direcționate. Poți afișa reclame oamenilor în funcție de orice, de la locația geografică la vârstă și la nivelul veniturilor.

Deși ai putea crede că Google ar câștiga în această categorie, Facebook îți pune la dispoziție cele mai multe date. Îți poți segmenta publicul după comportamente și interese specifice, prin care Facebook colectează o mulțime de informații de la miliarde de utilizatori activi.


Formate de anunțuri disponibile

Alt aspect cheie pentru publicitatea direcționată este formatul de anunț. Dacă vinzi ceva pe care îl poți arăta vizual, cum ar fi mobilier sau îmbrăcăminte, un mediu precum Instagram ar putea fi cel mai bun. Însă atât Google, cât și Facebook oferă o mulțime de opțiuni pentru a fi creativi.

Anunțurile de căutare Google sunt de obicei limitate doar la text, deci acesta va fi instrumentul tău principal pentru a atrage atenția oamenilor. De asemenea, poți adăuga extensii la anunțuri fără costuri suplimentare pentru a crește procentajul de clicuri. Extensiile la anunțuri Google arată:

1. Link-uri dinamice de site (despre noi, meniu etc.)

2. Opțiuni pentru a determina oamenii să se angajeze, cum ar fi opțiunea „Apelați această companie”

3. Fragmente structurate care afișează o scurtă descriere împreună cu linkul

Extensiile la anunțuri pot fi configurate manual sau pot apărea automat atunci când algoritmul Google crede că vor crește performanța anunțului.

Anunțurile Facebook sunt mult mai vizuale. Nu numai că poți încorpora imagini atrăgătoare, Facebook și Instagram îți permit, de asemenea, să utilizezi conținut video în reclame.

Importanța vizualului nu trebuie trecută cu vederea. Conținutul cu imagini obține în medie 94% mai multe vizionări decât conținutul bazat pe text. Poate fi un mod puternic de a atrage oamenii și de a-i face curioși.

Facebook îți permite să utilizezi o varietate de tipuri de anunțuri - toate acestea încorporând elemente vizuale - în anunțurile direcționate. Caruselele, imaginile, videoclipurile și multe altele vor ajuta reclamele să atragă mai multă atenție, mai ales dacă ai o afacere de comerț electronic.

Facebook poate fi deosebit de eficient atunci când vine vorba de creșterea gradului de conștientizare a mărcii în acest context. Distribuirea consecventă a imaginilor atractive și a videoclipurilor scurte de la afacerea ta independentă de fotografii vor atrage oamenii pe pagina ta. După ce au sosit, te pot urmări pentru a fi la curent.


3. Reclame Google vs. Facebook: considerații suplimentare

Acum, că ai o idee despre ceea ce îți poate oferi fiecare platformă, mai sunt câteva lucruri pe care vei dori să le gândești înainte de a lua o decizie.

În primul rând, care va fi obiectivul campaniei tale publicitare? Dacă încerci să construiești o comunitate și să aduci conștientizare în jurul mărcii tale, Facebook ar fi probabil cea mai bună alegere. Dacă încerci să atragi mai mulți localnici în afacerea ta, ai putea investi în reclame Google pentru a-ți spori vizibilitatea în căutările „lângă mine”.

Vei dori să iei în considerare în ce etapă a canalului de vânzări se află oamenii când îți văd anunțurile și cum se raportează acest lucru la obiectivul tău. Ești un mecanic care dorește să crească vânzările prin atragerea mai multor persoane în magazinul său.? Anunțurile Google sunt probabil calea cea mai bună de urmat, deoarece persoanele care caută acest tip de serviciu sunt de obicei gata să cumpere.


În concluzie, indiferent de ce alegi, asigură-te că îți cheltui banii în mod eficient. A cheltui puțin mai mult ar putea fi un lucru bun dacă acești bani în plus aduc un volum mai mare de oameni gata să cumpere de la tine.

Când îți planifici campania, ia în considerare bugetul, obiectivele și publicul țintă. Experimentează cu ambele tipuri de publicitate pentru a vedea care te va ajuta cel mai bine să atingi obiectivul final al campaniei tale. S-ar putea chiar să decizi să le utilizezi împreună în moduri diferite.Kommentarer


bottom of page