top of page
Caută

Povestea fondatorului WhatsApp – Jan Koum




Cofondator al aplicației WhatsApp, Jan Koum are o avere ce depășește 10 miliarde de dolari însă, viața nu a fost întotdeauna atât de ușoară pentru el.


Primii ani din viață


Jan Koum s-a născut în 1976 la Kiev, Ucraina, care făcea atunci parte din fosta Uniune Sovietică. Koum a crescut într-un oraș aflat chiar în afara Kievului, până în 1992, când el și mama lui au emigrat în Statele Unite. Familia și-a petrecut restul copilăriei într-un umil apartament cu 2 dormitoare din Mountain View, California, pe care l-au obținut printr-un program de sprijin administrat de guvern.


În adolescență, Koum a lucrat ca agent de curățenie la un magazin alimentar local pentru a se întreține pe el și pe mama sa în timp ce se chinuiau din punct de vedere financiar, trăind din bonuri de masă și sprijinul guvernului.


La 18 ani, Koum și-a descoperit pasiunea pentru tehnologie și a învățat singur rețeaua de calculatoare cu ajutorul manualelor. Koum nu avea bani să plătească noi manuale, așa că le-a cumpărat de la o librărie uzată și le-a returnat după ce le-a citit pentru a economisi bani.


După câțiva ani de perfecționare a abilităților sale, Koum s-a alăturat unui grup de hackeri numit w00w00 în 1996, unde și-a avansat abilitățile de calculator și l-a cunoscut pe viitorul fondator al Napster, Sean Fanning.


Deși autodidact în programarea computerizată, Koum a continuat învățământul superior și a studiat la Universitatea de Stat din San Jose. În timp ce studia, a lucrat cu jumătate de normă ca tester de securitate la Ernst & Young, unde l-a întâlnit pe cofondatorul WhatsApp, Brian Acton, în 1997.


Când Jan avea 20 de ani, atât mama, cât și tatăl său au murit și a continuat să locuiască singur. S-a sprijinit de bunul său prieten Acton și împreună au părăsit Ernst & Young pentru a lucra la Yahoo !. În 1997 Koum a renunțat la universitate pentru a-și putea concentra atenția asupra muncii sale ca inginer de infrastructură. Jan a lucrat la Yahoo! timp de aproximativ 9 ani înainte de a pleca și a-și începe propria companie alături de Acton.


Succes în afaceri


Jan Koum a continuat să aibă succes în afaceri îndeosebi în sectorul tehnologic, creând aplicația populară de mesagerie WhatsApp. Deși este considerat unul dintre cei mai de succes antreprenori de astăzi, lui nu-i place această etichetă, deoarece crede că antreprenorii se străduiesc să obțină bani în timp ce el lucrează doar pentru a construi produse excelente.


WhatsApp


După ce a evaluat magazinul de aplicații (App store) de pe noul său iPhone în 2009, Koum a descoperit că există o piață pentru aplicația de mesagerie. Jan s-a conectat cu Igor Solomennikov, un dezvoltator de telefonie mobilă din Rusia, și a început dezvoltarea aplicației. Koum a numit aplicația WhatsApp datorită similitudinii sale cu expresia „ce se întâmplă (what’s up)” și a lansat-o în mai 2009.


Succesul nu a fost instantaneu pentru Jan Koum. Când WhatsApp a fost lansat pentru prima dată publicului, a fost foarte nepopular. Produsul avea un număr foarte limitat de utilizatori și cădea constant. Jan era gata să renunțe și să-și găsească un alt loc de muncă, dar datorită motivației și încurajărilor din partea lui Acton a ales să nu renunțe la visul său.


Cu toate acestea, norocul lui Koum s-a schimbat atunci când Apple a lansat notificări push care au permis ca WhatsApp să anunțe utilizatorii după ce au primit un mesaj. Aplicația a fost adaptată pentru a deveni o aplicație de mesagerie instantanee în care utilizatorii trimit mesaje la nivel global fără niciun cost.


Din 2009 WhatsApp a continuat să crească și în ultimii 12 ani, succesul aplicației a crescut, având peste 1,5 miliarde de utilizatori activi, 1 milion de noi înregistrări zilnic și 300 de milioane de utilizatori zilnici începând cu 2019. Aplicația este utilizată în 180 de țări și este cea mai mare dintre toate rețelele de mesagerie.


Facebook


În 2014, Mark Zuckerberg a achiziționat WhatsApp de la Koum și Acton pentru prețul de 19 miliarde de dolari. Interesant, cu 7 ani înainte ca Facebook să cumpere WhatsApp și cu 2 ani înainte ca aceștia să înființeze aplicația în 2009, atât Koum, cât și Acton au aplicat pentru locuri de muncă la Facebook în 2007, dar au fost respinși. Koum a fost în consiliul de administrație de la Facebook timp de 4 ani până și-a dat demisia în 2018 din cauza disputelor cu Facebook privind scandalul lor de furt de date.


Caritate


Experiența lui Jan Koum de a începe de jos și a urca pe scara financiară l-a învățat importanța de a da înapoi. Activitatea caritabilă a lui Jan se concentrează pe sprijinirea diferitelor comunități, precum și pe suportul dezvoltării tehnologice. În 2014 a donat aproape 556 milioane de dolari Fundației Comunitare Silicon Valley și aproximativ 1,5 milioane de dolari Fundației FreeBSD din 2014 - 2016.


Povestea lui Jan ne arată că putem avea succes indiferent de circumstanțe. Trebuie doar să ne urmăm visul și să fim perseverenți. Tu, la ce visezi?



bottom of page