top of page
Caută

Resurse Video: "Marketing-ul este despre valori" - Steve Jobs

Agenția de marketing NION urmează să facă public o bibliotecă cu resurse "nemuritoare" de marketing care să facă abstracție de zgomotul din lumea "marketingului" românesc.


Vă las pentru moment să vă delectați cu un video scurt cu Steve Jobs:


Transcript limba română:


„Pentru mine, marketingul înseamnă valori. Aceasta este o lume foarte complicată; este o lume foarte zgomotoasă. Și nu vom avea ocazia să-i facem pe oameni să-și amintească multe despre noi. Nicio companie nu este. Și așa că trebuie să fim foarte clari cu privire la ceea ce vrem să știe ei despre noi. Acum, din fericire, Apple este unul dintre cele mai bune branduri din întreaga lume. Chiar acolo, cu Nike, Disney, Coca-Cola, Sony, este unul dintre cei mai buni dintre cei mai mari. Nu doar în această țară, ci pe tot globul. Și – dar chiar și un brand grozav are nevoie de investiții și grijă dacă își va păstra relevanța și vitalitatea.”


„Și marca Apple a suferit în mod clar din cauza neglijenței în acest domeniu în ultimii ani. Și trebuie să-l aducem înapoi. Modul de a face asta nu este să vorbim despre viteze și taxe, nu este să vorbim despre MIPS și megaherți, nu este să vorbim despre motivul pentru care suntem mai buni decât Windows.”


„Industria produselor lactate a încercat timp de douăzeci de ani să te convingă că laptele este bun pentru tine. Este o minciună, dar au încercat oricum. Și vânzările mergeau așa. Și apoi au încercat Got Milk și vânzările merg așa. Got Milk nici măcar nu vorbește despre produs - de fapt, se concentrează pe absența produsului. Dar cel mai bun exemplu dintre toate și una dintre cele mai mari locuri de muncă de marketing pe care universul le-a văzut vreodată este Nike. Amintiți-vă, Nike vinde marfa. Ei vând pantofi. Și totuși, când te gândești la Nike, simți ceva diferit de o companie de pantofi. În reclamele lor, după cum știți, ei nu vorbesc niciodată despre produs, nu vă spun niciodată despre tălpile lor de aer și de ce sunt mai bune decât tălpile de aer Reebok.”


„Ce face Nike în reclamele lor? Ei onorează marii sportivi și ei onorează marele atletism. Așa sunt ei, despre asta sunt.”


„Apple cheltuiește o avere pe publicitate. N-ai ști niciodată. N-ai ști niciodată. Așa că, când am ajuns aici, Apple tocmai și-a concediat agenția, facem un concurs cu douăzeci și trei de agenții despre care știi că peste patru ani vom alege una și am aruncat-o în aer și am angajat Chiat-Day – agenția de publicitate pe care am a fost destul de norocos să lucrez cu ani în urmă. Am creat câteva lucrări premiate, inclusiv reclama votată drept cea mai bună reclamă făcută vreodată – „1984”, de către profesioniștii în publicitate. Și am început să lucrăm acum aproximativ opt săptămâni și întrebarea pe care am pus-o a fost: clienții noștri vor să știe cine este Apple și ce reprezintă noi? Unde ne potrivim in lumea asta? Și ceea ce ne interesează nu este să facem cutii pentru ca oamenii să-și facă treaba, deși facem asta bine. Facem asta mai bine decât oricine în unele cazuri. Dar Apple se referă la ceva mai mult decât atât.”


„Mere la bază – valoarea sa de bază este că credem că oamenii cu pasiune pot schimba lumea în bine. Asta credem noi. Și am avut ocazia să lucrăm cu astfel de oameni. Avem oportunitatea de a lucra cu oameni ca tine, cu dezvoltatori de software, cu clienți care au făcut-o în moduri mari și mici. Și credem că în această lume oamenii o pot schimba în bine. Și că acei oameni care sunt suficient de nebuni încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care fac de fapt.”


„Și, așadar, ceea ce vom face în prima noastră campanie de marketing de marcă din câțiva ani este să revenim la această valoare de bază. S-au schimbat multe lucruri. Piața este un loc total diferit față de acum un deceniu și Apple este total diferit. Locul Apple în ea este total diferit. Și credeți-mă, produsele și strategia de distribuție și producția sunt total diferite și înțelegem asta. Dar valorile și valorile de bază, acele lucruri nu ar trebui să se schimbe. Lucrurile în care Apple a crezut în esență sunt aceleași lucruri pe care Apple le reprezintă astăzi. Și așa am vrut să găsim o modalitate de a comunica acest lucru și ceea ce avem este ceva de care sunt foarte mișcat de asta – îi onorează pe acei oameni care au schimbat lumea. Unii dintre ei trăiesc, iar alții nu, dar cei care nu sunt, după cum veți vedea, știm că dacă ar fi folosit vreodată un computer, ar fi fost un Mac.”


„Și tema campaniei este „Gândește diferit”. Oamenii care onorează oamenii care gândesc diferit și care avansează această lume. Și despre asta suntem. Atinge sufletul acestei companii. Așa că merg înainte și îl rulez și sper că și voi simțiți la fel ca mine în privința asta.”

コメント


bottom of page